Ställ upp på dig själv

Reflektioner från ett samtal. ”Suck, jag är så jävla hård mot mig själv!” ”Samtidigt känner jag att jag inte ställer några krav?” ”Jag förstår inte!”
Dela artikeln:

Kan det vara så snurrigt? Ja det kan det. När du vet vad som är bra för dig men ändå inte gör det. Du gör något som du bara vill och har lust till. Du struntar i konsekvenserna. Du vill ju också bara vara som alla andra. Såsom du tror att det är för alla andra. För det ser så lätt ut. Så även om du vet att du mår bäst av rutiner väljer du att vara spontan. Även fast du vet att du skulle må bäst av att lägga dig samma tid varje kväll för att kunna komma upp och ha tillgång till den energi du behöver, så struntar du i det.

Du vill känna efter, agera på impuls, lust och känsla. Och när det var dags att sova, enligt klockan, hade du ingen tanke på det. Då var livet bara skönt och roligt. Du vill inte lägga dig tidigt, säger att du slösar bort livet. Du behöver börja titta på vinster och förluster med nya glasögon.

Du är hård mot sig själv när du mår dåligt, är slut och ledsen. Du är hård mot dig när det du kallar misslyckanden är ett faktum.

Du ställer inte kraven på dig själv att må bra. Du ställer inte kravet att ta hand om dig på bästa sätt. Och bästa sätt kan ibland vara inrutat, uppstyrt och kartlagt. Till en början. En vana kan med tiden bli självklar. Med tiden kan du räkna framgångar som resultat av vanor. Bakslagen kommer. Men ju fler framgångar desto mer kommer du se på dessa som ren feedback på tidigare handlande. Du kommer förstå och lära dig mer.

Och om jag får lämna ett råd, gör om kraven till omtanke om dig själv. Om du skulle ha en liten bebis, hur skulle du se på de behov du tillfredsställer hos den lille? Omtanke, kärlek från dig eller uppfyllande av krav? Ställ upp på dig själv.

Inger Eriksson, organisationskonsult

inger.eriksson@starckpartner.se

Vill du ta del av vår information direkt i din inkorg?

Vidare läsing

Bli en bättre ledare: Utveckla dina ledaregenskaper

5 effektiva sätt att förbättra den psykosociala arbetsmiljön

Fem enkla sätt att främja hållbart ledarskap

Så kan du som chef stötta dina medarbetares välbefinnande