Konflikthantering på arbetsplatsen – Det visar att du tar ansvar både som arbetsgivare och medarbetare

Fler än 90 möten kopplade till konflikthantering och medling på fyra månader. Så ser det ut för beteendevetaren och organisationskonsulten Petra K Berglund på Starck & Partner. Det är en tydlig signal om att många arbetsplatser kämpar med relationer, roller och kommunikation, och att behovet av stöd aldrig varit större.
Dela artikeln:

I en föränderlig värld där mycket händer i samhället påverkas också arbetslivet. Det skapar oro, otydlighet och missförstånd som leder till konflikter. För Petra är jobbet som medlare både meningsfullt och spännande.

– Jag har det roligaste jobbet som finns. Jag får vara med och lösa knutar och jag möter så otroligt många fina människor, men det kan bli lite tokigt på vägen, säger Petra.

Petra är noga med att skapa förändring över tid, inte bara lösa något på ytan.

– Jag jobbar aldrig med quick fix. Det handlar om beteendeförändring, om att få strategier på plats och om att följa upp. Det är först då vi ser långsiktig effekt.

Jag jobbar aldrig med quick fix.

– Petra Karlsson Berglund, beteendevetare och organisationskonsult på Starck & Partner.

Konflikthantering är en investering – inte en dyr kostnad

Att ta tag i en konflikt i tid ger stora vinster. Petra lyfter att det framför allt handlar om att skapa hållbara arbetsplatser, med en robust arbetsplatskultur där det är okej att tycka olika. Det finns annars risk för det som Petra kallar för ”sursjuka”- ett beteende som smyger sig in och påverkar hela arbetsgruppen.

– En icke hanterad konflikt blir otroligt kostsam. Det händer att personer använder ett så kallat passivt aggressivt beteende för att markera sitt missnöje och till exempel sjukskriver sig för att de vet att det kommer bli ett problem för andra, säger Petra.

En icke hanterad konflikt blir otroligt kostsam.

Senaste fyra månaderna har Petra deltagit i över 90 möten kring konflikthantering och medling. Det är över 20 möten i månaden om enbart denna typ av personal- och organisationsfrågor. Varför uppstår konflikter?

Den vanligaste orsaken enligt Petra är kommunikation. Eller snarare bristen på den.

– Vi är duktiga på att prata om varandra och förbi varandra, men inte med varandra. Det är där grunden till många konflikter ligger, säger Petra.

Konflikter behöver tas på allvar

De flesta ärenden som rör konflikter kommer till Petra kommer via HR eller chefer som ringer för att få hjälp med att lösa situationer i en grupp. Det kan handla om en konflikt mellan två kollegor eller att hela arbetsgruppen behöver stöd.

– Jag jobbar inte direkt med konflikthantering i grupp. Först gör vi en kartläggning genom individuella intervjuer och samtal. Då blir det ofta tydligt var kärnan till konflikten finns, och då börjar vi därifrån, säger Petra.

Att ta hjälp vid konflikter är inte ett tecken på svaghet. Det är ett steg mot en starkare, mer hållbar organisation där människor får vara just människor.

– När man agerar i tid signalerar man att man är en arbetsgivare som tar hand om sina medarbetare även när det inte blir som man tänkt sig.

Chefen: Visa att du tar ansvar

Många chefer försöker själva lösa konflikter, men Petra uppmanar till att våga be om hjälp, och att göra det i tid.

– Du behöver inte göra allt själv, men du behöver visa att du tar ansvar. Även om du tror att du hanterar det bra, så är det ofta värdefullt att ta stöd från någon utifrån. Det kan vara en extern medlare eller någon från en annan del av organisationen. Jag säger ofta att chefer förtjänar en guldstjärna bara för att de agerar, säger Petra.

Inom offentlig sektor finns ofta upphandlade stödtjänster som chefer kan vända sig till. Privata bolag kan ha liknande avtal med till exempel en företagshälsovård eller liknande.

Du behöver inte göra allt själv, men du behöver visa att du tar ansvar.

Vad händer efter en medling?

En medling är en samtalsserie som fokuserar på att hitta lösningar. En medling avslutas med gemensamma och realistiska strategier för att kunna arbeta tillsammans eller mötas på gemensamma möten.

Reaktionerna efter en genomförd medling är ofta starka. Petra möter både tårar och lättnad. För många är det första gången de känner sig riktigt lyssnade på.

– Det är otroligt meningsfullt att få vara med och skapa förändring. Människor behöver bli lyssnade på och att få bekräftelse. De behöver inte bli bästa vänner, men det ska kännas okej att gå till jobbet. Det är en så stor del av våra liv.

Människor behöver bli lyssnade på och att få bekräftelse.

Där det finns människor finns det konflikter

Oavsett bransch eller organisation så är konflikt en naturlig del av arbetslivet. Konflikter kan ta sig oväntade uttryck. Någon gömmer matlådor, klipper sönder sladdar eller häller mjöl i en kollegas väska. Det låter absurt men är ofta bara ett rop på hjälp.

– Mycket bottnar i frustration och skam. För mig är det sällan de mest dramatiska fallen som är svårast att hantera, de går oftast snabbt att lösa.

I vissa fall har konflikten pågått så länge att sakfrågan har glömts bort.

– Den längsta konflikt jag varit med om hade pågått i 18 år. Då har konflikten blivit en del av kulturen och ingen visste hur eller varför den egentligen började.

Förändring över tid

Petra har läst konflikt- och medlingskunskap och arbetat med konflikthantering i närmare 10 år. I grunden är hon utbildad Studie- och yrkesvägledare.

– Jag valde det programmet för att det var den utbildning som då innehöll mest samtalsmetodik, något som har intresserat mig sedan jag var yngre.

Vissa dagar kan Petra arbeta med frågor som är både känsliga och tunga att hantera. Det kan vara långdragna processer. Hur hittar hon energi?

– Jag får energi av människor, intressanta beteenden och lösningar. Att vara en del av att underlätta individer och organisationers vardag är fantastiskt.

Vinster med tidig konflikthantering

  • Ökad trivsel, omtanke och arbetsglädje
  • Effektivisering och fokus
  • Stärker varumärket
  • Minskad sjukfrånvaro
  • Färre uppsägningar och omplaceringar
  • Stärkt ledarskap och förtroende för HR och chefer
  • En arbetsmiljö där olikheter får finnas

Tre tips för att upptäcka konflikt tidigt (tips till chef/HR)

  1. Gruppen tystnar – ingen säger något i gemensamma diskussioner, ingen öppen dialog
  2. Ökad frånvaro samt frånvaro i sin närvaro
  3. När du som chef får kommentar från en medarbetare likt denna ”säg inte att jag har sagt detta men vet du att…?”

Vill du ta del av vår information direkt i din inkorg?

Vidare läsing

Dags att ta chefers arbetsmiljö på allvar

Trygg arbetsmiljö börjar med ett tryggt ledarskap

78 miljoner nya jobb till 2030 – men vilka roller och kompetenser krävs?

Lönetransparensdirektivet: Vad det innebär och hur du som arbetsgivare kan förbereda dig