78 miljoner nya jobb till 2030 – men vilka roller och kompetenser krävs?

Det första kvartalet av 2025 har med mer än önskvärd tydlighet visat hur svårt det är att förutsäga arbetsmarknadens framtid. En mängd faktorer, lokala såväl som globala, kan påverka eller omkullkasta gårdagens prognoser. Teknikutveckling, globala demografiska skiften, den gröna omställningen och kompetensbrist inom växande branscher är dock drivkrafter, som trots osäkerheten i nuläget, tros forma framtidens arbetsmarknad.
Dela artikeln:

Världsekonomiskt forum (WEF) publicerar vartannat år rapporten Future of Jobs, och i år var det dags igen. Rapporten samlar perspektiv från över 1000 globala och ledande arbetsgivare som tillsammans representerar drygt 14 miljoner arbetstagare från 22 branscher och 55 ekonomier, för att kunna ge en prognos om makrotrender som kommer att påverka arbetsmarknaden mellan åren 2025-2030.

I 2025 års rapport lyfter man fram teknikutvecklingen, det pågående demografiska skiftet över världen och den gröna omställningen som makrotrender vilka tillsammans kommer att kunna skapa 170 miljoner nya jobb globalt, medan ”endast” 92 miljoner jobb förväntas försvinna. Detta skulle alltså ge en ökning med 78 miljoner jobb: lika mycket som Frankrikes och Storbritanniens arbetskraft tillsammans. Man preciserar dock inte var i världen som dessa arbetstillfällen tros dyka upp. Roller inom AI, cybersäkerhet och dataanalys spås öka markant över hela världen, men också yrken inom vård, utbildning och jordbruk på grund av en krympande respektive växande befolkning.

AI:s påverkan: från transformation till uppsägningar

Att bredda sin digitala tillgänglighet förväntas bli den mest genomgripande trenden för hela arbetsmarknaden under dessa kommande år. 60 procent av alla arbetsgivare uppger att denna faktor kommer att ha transformerat deras verksamhet fram till år 2030. Hälften av alla arbetsgivare planerar också att omorientera sin verksamhet på grund av AI fram till 2030, två tredjedelar av företagen planerar att anställa personal med AI-kompetens och 40% tror att de kommer att säga upp personal för uppgifter där AI kan ta över. Men trots detta tros nettovinsten av de skapade jobben bli stor – åtminstone under de kommande fem åren.

Kostnadstryck och geopolitik skapar ytterligare osäkerhet

Förhöjda omkostnader för företagen hamnar på andraplats av de mest genomgripande trenderna för företagen: hälften av alla arbetsgivare menar att ökade levnadskostnader för både individer och företag kommer att omdana deras verksamhet under de kommande fem åren. Nota bene att denna trend förutsades innan vårens globala tullkaos drogs igång från andra sidan Atlanten! Arbetsgivarna förväntade sig redan när rapporten utformades, en bromsad global tillväxt och förutspådde att detta kunde leda till en förflyttning av 1,6 miljoner jobb. Huruvida denna förväntade arbetsförflyttning fortfarande tros bli av – och i så fall i vilken riktning – bör dock vara osagt i dagsläget. Klart är att arbetsgivare i allt högre utsträckning framhåller analytiskt och kreativt tänkande, resiliens och flexibilitet som högt efterfrågade och nödvändiga attribut hos de anställda.

En femtedel av arbetsgivarna svarade att geoekonomiska och geopolitiska spänningar såsom bland annat handelsrestriktioner och tullar sannolikt skulle komma att påverka deras verksamhet under de kommande åren. Av dessa hade samtliga tillfrågade en expansiv handel mellan Kina och USA. Idag kan vi lugnt konstatera att samtliga arbetsgivare involverade i internationell handel har anledning att försöka väga in denna faktor i sina prognoser.

De mest efterfrågade kompetenserna och yrkena som växer

Andra transformativa trender på arbetsmarknaden – främst vad gäller teknik och industri – är AI-utveckling och data-analys, robotanvändning och automatisering, energiproduktion, energilagring och energidistribution. Dessa nämnda trender antas tillsammans kunna stå för både lejonparten av nyskapade jobb de kommande åren, men också en massiv utslagning av obsoleta roller. Kompetens inom AI, dataanalys, nätverk och cybersäkerhet såväl som teknisk språkkunnighet förutspås bli topp tre mest efterfrågade kompetenser. Bland de yrken som växer mest återfinns dock också – kanske något förvånande – jordbrukare, vårdpersonal, lärare och budbilsförare. Samtidigt blir roller som kassörer, expediter, administratörer och sekreterare färre, i takt med att automatitisering, digitala system och AI effektiviserar många arbetsuppgifter. Grafisk designer är ett exempel på yrke där generativ AI tros ta över även det kreativa arbetet.

Ett globalt kompetensskifte

Vad gäller de globala demografiska skiften som påtagligt förväntas omdana arbetsmarknaden så handlar det om en snabbt växande befolkning i fattigare länder, där utbildning och arbetstillfällen måste skapas för att kunna säkra landets försörjning, medan rikare länder ser en åldrande befolkning som kräver tillgång till vårdpersonal och människonära professioner samtidigt som tillverkningsindustrin skriker efter en arbetskraft som inte svarar.

Kompetensutveckling blir avgörande

Arbetsgivarna lyfter fram bristen på rätt kompetens som ett av de största hindren för utveckling. Sett över hela arbetsmarknaden så kan de anställda förvänta sig att 39% av deras existerande kompetenser kommer att behövas utvecklas eller ersättas helt. Årets siffra är dock faktiskt lägre än i tidigare prognoser, vilket tros bero på att både arbetstagare och arbetsgivare börjat satsa på systematisk kompetensutveckling under de senaste åren.

Som rapporten pedagogiskt uttrycker det: om världens samlade arbetsstyrka uppgick till 100 personer så skulle 59 av dem behöva nya kompetenser innan 2030. Arbetsgivarna själva förutspår att 29 av dessa skulle kunna dra nytta av kompetensutveckling inom sina redan existerande roller, 19 av dem skulle behöva läras upp för en helt ny roll inom organisationen, medan 11 riskerar att förlora sitt arbete och skulle behöva utbildas för ett helt nytt yrke eller en helt ny arbetsplats.

Brist på rätt kompetens är ett hot mot både individer och företag. Mer än hälften av världens arbetskraft kommer att behöva vidareutbildas, men minst 11 procent riskerar att stå helt utan nödvändiga insatser. Det kräver riktade insatser från både näringslivet och politiken.


Så kan Starck & Partner stötta i omställningen

I en arbetsmarknad i snabb förändring krävs det att både individer och organisationer är rustade för att möta nya krav och möjligheter. På Starck & Partner arbetar vi dagligen med att stödja arbetsgivare och medarbetare genom våra outplacementprogram, karriärcoaching, ledarstöd och utbildningar. Vi hjälper människor att hitta nästa steg i karriären – vare sig det handlar om att byta bana, utvecklas i sin nuvarande roll eller återetablera sig på arbetsmarknaden.

Ta kontakt med oss om du vill veta mer.

Vill du ta del av vår information direkt i din inkorg?

Vidare läsing

Lönetransparensdirektivet: Vad det innebär och hur du som arbetsgivare kan förbereda dig

När jaget tar över: Så känner du igen en Narcissist 

Strategiskt ledarskap – nyckeln till hållbara framgångar

Margareta Svaneby, VD för Starck & Partner, tar över som VD för Arbetsmiljöforum