Den 24 september äger Starck & Partners Chefskonferens och Årskonferens rum. Under denna dag finns ett urval av olika föreläsningar att lyssna på. Bland annat kommer Ami Hemviken föreläsa om att leda i förändring. Årskonferensen arrangeras genom en hybridlösning med över 300 personer anmälda. Här svarar Ami på frågor om sin föreläsning:

 

Vad kan vi göra för att få fart i förändringar?

Det finns en hel del att göra – vi kan motivera förändrat beteende genom signaler men även lägga in konsekvenser och uppföljning i förändringsledning vilket kräver mycket engagemang. Vi måste våga testa att börja köra och lära oss längst med vägen. Vi måste testa olika saker, vara ärliga och transparanta med att vi fattar beslut här som kanske ändras längre fram när vi har mer information. Vi behöver ta vara på våra medarbetare och ha öppen dialog om en ständig väg framåt, vad vill vi uppnå? Det är det som är det viktigaste att leda i förändring.

 

 

Hur kommer arbetsmarknaden förändras den närmsta tiden?

Vi kommer se en hybridarbetsplats, alltså förhoppningsvis hittar vägar att jobba på dels distans, dels kontor. Syftet med våra möten kommer styra hur vi träffas och jobbar.

Långsiktigt kommer vi se en ökad digitalisering och ökad vetskap om vad som gör oss individer. Vad gör oss unika? Vad går inte att digitalisera och robotisera när det kommer till oss som individer? Det kommer vara viktigt att bygga kulturer som lägger grund för det som gör oss unika dvs vår empati och vår kreativitet. Skapar vi inte det kan vi robotisera allt. Det är viktigt att främja kreativitet och empati, eftersom ledarskapet och förändringsledningen kommer handla om det i framtiden.

 

Hur skapar man kultur i en hybridlösning?

Tack och lov kom pandemin nu när vi har olika lösningar ex videosamtal. Hade det skett för 20 år sen hade vi inte haft möjligheten. Vi lär oss mer och mer hur vi ska anpassa videomöten bättre o bättre. Vi måste lära oss hur vi ska varmprata INTE kallprata, vi måste kolla läget med varandra exempelvis lära känna varandras bakgrund för att få ett mer effektivt samarbete.

Man ses ju fysiskt också men viktigt att lära sig umgås och vara kreativa över exempelvis zoom. Vi behöver umgås med mer än bara närmsta teamet, många saknar input från andra avdelningar och kollegor än de som finns i teamet. Men eftersom vi kommer ha en hybridlösning som innebär både utveckling inom videosamtal och arbete på distans men som även innebär att vi får möjlighet att träffa kollegorna fysiskt ibland kommer vi kunna bygga kultur.